Βλίτο GEMMA.

1.00

Bestseller. Έτοιμο σε 40 ημέρες. Μονοετές. Καταναλώνονται τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί του. Απόσταση φυτών (εκ.): 15-20. Απόσταση γραμμών (εκ.): 40-50. Βάθος σποράς (εκ.):0,5. Ημέρες φυτρώματος: 8-10. Έναρξη συγκομιδής (ημέρες): 40. Amaranth. 0295 ( βλήτο )
 • Εποχή σποράς: Άνοιξη, Καλοκαίρι
 • Εποχή συγκομιδής / ανθοφορίας: Καλοκαίρι, Φθινόπωρο
 • Διάρκεια καλλιέργειας: Μονοετές
Διαθεσιμότητα: 1-3 ημέρες παράδοση
Προσθήκη στην σύγκριση
Διαθεσιμότητα: 1-3 ημέρες παράδοση
Τεμάχια
Κωδικός προϊόντος: GEMSDS012683 Κατηγορία:

Περιγραφή

Λατινική ονομασία: Amaranthus retroflexus

Το βλίτο κατάγεται από την περιοχή της Μεσογείου και είναι μονοετές φυτό θερμής εποχής. Έχει όρθια και πλάγια ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει σε ύψος το ένα μέτρο. Καλλιεργείται για τα φύλλα, τους βλαστούς και τους σπόρους του. Είναι πλούσια σε πρωτεϊνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και περιέχουν 3 φορές πιο πολύ σίδηρο από ότι το σπανάκι. Αποτελεί το βασικό συστατικό της βραστής καλοκαιρινής σαλάτας και μπορούμε να το απολαύσουμε βραστό προσθέτοντας λάδι και λεμόνι.

Ειδικές πληροφορίες καλλιέργειας

 • Ποικιλία : Lollo blonde
 • Τύπος: Looseleaf
 • Χρώμα φυλλώματος: ανοιχτό πράσινο
 • Μέγεθος κεφαλής: μικρή
 • Ωριμότητα: όψιμο
 • Ποσότητα φύτευσης ανά τετραγωνικό (g): 0,7-1

Οδηγίες φύτευσης

Η φύτευση μπορεί να γίνει απευθείας με σπόρο στο χωράφι, είτε με μεταφύτευση από κυπελάκια έτοιμα σπορείου. Σπέρνουμε τέλη Απρίλη με αρχές Μαΐου, καθώς το βλίτο προτιμά ζεστές μέρες για να φυτρώσει και να αναπτυχθεί. Το έδαφος πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση και να είναι ελαφρύ και γόνιμο. Επίσης τα νεαρά φυτά μπορούν να φυτευτούν σε γλάστρες και με αποστάσεις 20-30 εκατοστά.

Πότισμα

Παρόλο που τα βλίτα είναι ανθεκτικά στην ξηρασία, η έλλειψη νερού θα μειώσει αρκετά την παραγωγή. Κατά την σπορά ή την μεταφύτευση θα πρέπει να γίνεται καλό πότισμα για να εξασφαλιστεί καλή εγκατάσταση της καλλιέργειας. Κατά την περίοδο ανάπτυξης, θα πρέπει να εφαρμόζεται πότισμα όταν τα φυτά τείνουν να μαραζώσουν κατά το μεσημέρι. Για τις συνθήκες της χώρας μας προτείνεται ένα με δύο ποτίσματα ανά εβδομάδα για εδάφη μέσης σύστασης.

Λίπανση

Το πιο σημαντικό στοιχείο για την καλλιέργεια του βλίτου είναι το άζωτο, ειδικότερα μετά από τις κοπές, έτσι ώστε να προαχθεί καλύτερη αναβλάστηση. Το βλίτο μπορεί να εφοδιαστεί με άζωτο από οργανικά λιπάσματα, δηλαδή ακτιβοζίνη για πράσινα φυτά και ανάπτυξη.

Συγκομιδή

Ένα μήνα μετά την μεταφύτευση ή ενάμιση μήνα μετά την σπορά, τα βλίτα είναι έτοιμα να συγκομιστούν. Μπορεί να γίνει μια ή και πολλές κοπές. Σε περίπτωση μίας κοπής, ξεριζώνονται ολόκληρα τα φυτά με μέρος της ρίζας και μετά πλένονται. Σε περίπτωση πολλαπλών κοπών, τα φύλλα και οι τρυφεροί μίσχοι κόβονται και με καλούς χειρισμούς μπορεί να γίνεται συγκομιδή ανά 2 εβδομάδες. Σταδιακά το φυτό θα αρχίζει να παράγει όλο και λιγότερο, ενώ θα έχει την τάση να ανθίζει. Αυτό μπορεί να μειωθεί με συχνότερες κοπές, οι οποίες μεγαλώνουν την περίοδο συγκομιδής.

Χρήσιμα TIPS

 • Κοντά στα βλίτα φυτρώνουν ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) που τα εμποδίσουν να αναπτυχθούν και καλό θα είναι να τα απομακρύνουμε με ένα σκαλιδάκι.
 • Κορφολογούμε τα βλίτα όταν φτάνουν σε ύψος 40-50 εκατοστών, ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη πλευρικών βλαστών που εξασφαλίζουν την παραγωγή πλούσιου τρυφερού φυλλώματος.
 • Με τα βλίτα μπορούν να γίνουν εξαιρετικές συνταγές, που τιμούν την τροφή για τον άνθρωπο. Στην πρώτη γραμμή του καλοκαιρινού εδεσματολογίου βρίσκονται τα εξής: βλιτοκεφτέδες, βλίτα γιαχνί, βλίτα με αυγά, βλίτα με κολοκύθια και πατάτες λεμονάτα, ζεστή σαλάτα βλίτων με ωμή ντομάτα, κρεμμυδάκια και δυόσμο, βραστά με ψητές ντομάτες και ψητά κρεμμύδια, βλίτα με σκορδαλιά και άλλα πολλά!

 

Διευκρινήσεις

 • Πρόκειται για απλή ποικιλία σπόρου. Μπορείτε να κρατήσετε σπόρους από τα φυτά και να τους σπείρετε.
 • Η συσκευασία γίνεται με εγγύηση διασφάλισης ποιότητας και όλες οι συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξης.
 • Ο αεροστεγώς κλεισμένος φάκελος αλουμινίου σας εγγυάται τη βλαστικότητα/φυτρωτικότητα των σπόρων.
 • Οι πληροφορίες της καλλιέργειας είναι ενδεικτικές. Μπορεί να υπάρχουν πιθανές αποκλίσεις από τις παραπάνω πληροφορίες.

Επιπλέον πληροφορίες

Βάρος 0.1 kg
Brand

Εποχή Σποράς

Άνοιξη, Καλοκαίρι