Γκαζόν

 

Όταν το ζιζανιοκτόνο δεν έχει αποτελέσματα και βλέπετε τις καφετιές κηλίδες να εξαπλώνονται, σίγουρα αναρωτιέστε αν ο κήπος σας θα γίνει πάλι όπως πριν. Μην απογοητεύεστε, υπάρχει ελπίδα. Μπορείτε να ξεκινήσετε από την αρχή με μια ανανέωση του γκαζόν.

Προτού ξεκινήσετε

Σπορά ή απομάκρυνση; Αποφασίστε τι ανανέωση θα πρέπει να κάνετε – νέους σπόρους ή νέο χλοοτάπητα – ελέγχοντας πόσο μεγάλο είναι το κατεστραμμένο τμήμα του γκαζόν. Αν είναι νεκρό μικρότερο από το 40%, τότε η σπορά είναι επαρκής.

Γιατί ανανέωση; Προσπαθήστε να καταλάβετε τι προκάλεσε τη φθορά του γκαζόν. Αυτό έχει σημασία κατά την επιλογή νέων σπόρων και μπορεί να επηρεάσει άλλες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της ανανέωσης.

Οργανώστε την εργασία. Πριν ξεκινήσετε, προσπαθήστε να υπολογίσετε πόσο μεγάλη είναι η  δουλειά που θα κάνετε. Χρειάζεται να νοικιάσετε έναν εξαερωτή; Θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε ένα σπορέα; Μήπως χρειάζεται να προσλάβετε έναν επαγγελματία;

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να ανανεώσετε του γκαζόν σας με την προσθήκη νέων σπόρων και του να ξεκινήσετε από το μηδέν με νέο χλοοτάπητα. Εάν περισσότερο από το 40% του χόρτου στο γκαζόν σας έχει υποστεί βλάβη, ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, αλλά αν λιγότερο από το 40% έχει υποστεί βλάβη ή έχει καλυφθεί από ζιζάνια, μία καλή σπορά – προσθήκη περισσότερων σπόρων στο υπάρχον γρασίδι – θα είναι επαρκής. Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στην ανανέωση γκαζόν σας με σπορά. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε το χώμα. Πάρτε χώμα και στείλτε το σε ένα εργαστήριο για να το αναλύσει. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού παραλείπουν αυτό το βήμα είτε γιατί δεν το γνωρίζουν είτε λόγω κόστους. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για μια σταθερή επένδυση. 

«Αν δεν αναλύσετε το χώμα, δεν ξέρετε ποτέ τι χρειάζεται για να γίνει καλύτερο. Μπορείτε να καταλήξετε να το λιπαίνετε υπερβολικά ξανά και ξανά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Μια ανάλυση του εδάφους θα σας πει τι πρέπει να κάνετε αλλά και τι να μην κάνετε. Με άλλα λόγια, σας προσφέρει ένα αποδοτικό σχέδιο δράσης», εξηγεί ο Karlsson. 

Ο τρόπος ανάλυσης του εδάφους διαφέρει στα διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά το κάνουν πολλά εργαστήρια γενικά. Το εργαστήριο θα σας δώσει μια λεπτομερή λειτουργία της διαδικασίας που θα είναι χρήσιμη για την ανανέωση του γκαζόν σας.

1. Αποφασίστε πότε θα ανανεώσετε το γκαζόν σας


Η εποχή για την ανανέωση ποικίλλει ανάλογα με το μέρος του κόσμου στο οποίο ζείτε, αλλά είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι αρκετά ώστε να βλαστήσουν και να αναπτυχθούν οι σπόροι. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία του εδάφους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10° Κελσίου.
«Ένας κανόνας είναι να περιμένετε μέχρι μετά την πρώτη κοπή της σεζόν, όταν το γρασίδι έχει γίνει πράσινο και ξέρετε ότι έχει αρχίσει να αναπτύσσεται», σχολιάζει ο Karlsson.

2. Καθορίστε τους λόγους στους οποίους οφείλεται η καταστροφή του γκαζόν


Εάν γνωρίζετε γιατί γκαζόν σας έχει επιδεινωθεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη γνώση για να πάρετε τις σωστές αποφάσεις όταν το ανανεώσετε. Για παράδειγμα, εάν το γκαζόν έχει αραιώσει εξαιτίας της αυξανόμενης σκιάς των δέντρων που και τα ανταγωνίζονται για νερό και θρεπτικά συστατικά, θα πρέπει να επιλέξετε μία ποικιλία γκαζόν ανθεκτική στη σκιά. Ίσως επίσης να θέλετε να κλαδέψετε μερικά από τα κλαδιά δέντρων, για περισσότερο φως και βροχή.

«Μπορείτε να πάρετε κάποιες πληροφορίες απλά παρατηρώντας το γκαζόν, αλλά σας συστήνω ανεπιφύλακτα να κάνετε μια ανάλυση εδάφους», λέει ο Karlsson.

3. Αφαίρεση ζιζανίων και ξερών χόρτων


Ξεκινήστε την πραγματική ανανέωση αφαιρώντας τα ζιζάνια – ιδιαίτερα τα αιωνόβια – με το χέρι ή με ένα ζιζανιοκτόνο. Αυτό κρατά άλλα είδη από το να ανταγωνίζονται το νέους χορτάρι. Εάν χρησιμοποιείτε ζιζανιοκτόνα, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις ετικέτες και ακολουθείτε τις οδηγίες. Τα περισσότερα προϊόντα θα σας επιτρέψουν να σπείρετε σε επτά ημέρες, αλλά μερικές ζιζανιοκτόνα θα κρατήσουν τους σπόρους σας να βλαστήσουν για τρεις έως έξι εβδομάδες.

Ελέγξτε την κατάσταση των ξερών χόρτων σκάβοντας ένα μικρό σημείο του χλοοτάπητα σε βάθος πολλών ιντσών. Αν το σπογγώδες στρώμα είναι περισσότερο από τα τρία τέταρτα της ίντσας παχύ όταν το συμπιέζετε, ήρθε η ώρα να αφαιρέσετε τα ξερά χόρτα από το γκαζόν σας. Εάν η επιφάνεια είναι μεγαλύτερη από 300 τετραγωνικά μέτρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια τσουγκράνα ή ένα κάθετο χλοοκοπτικό με αραιωτή. Για τις μικρότερες χλοοτάπητες, μία τσουγκράνα χειρός είναι αρκετή.

4. Προετοιμασία του χώματος


Εκτός από τη χρήση του για την αφαίρεση των ξερών χόρτων, το κάθετο χλοοκοπτικό με καλλιεργητή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία του παρτεριού σπόρων για τη φύτευση νέων σπόρων. Περάστε ολόκληρο το γκαζόν έχοντας ρυθμίσει τις ελατηριωτές λεπίδες ώστε να εισέρχονται στο χώμα σε βάθος περίπου 0,31 έως 1,25 εκατοστών και, στη συνέχεια, αφαιρέστε με μια τσουγκράνα τα μεγάλα κομμάτια υπολειμμάτων από το χώρο. Ένας άλλος τρόπος για να προετοιμάσετε το χώμα είναι να το αερίσετε πλήρως. Εάν επιλέξετε αυτήν τη μέθοδο, θα πρέπει να περάσετε ολόκληρο το γκαζόν 3-5 φορές, για να βεβαιωθείτε ότι έχει αεριστεί πλήρως. Ωστόσο, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με ένα συνδυασμό και των δύο παραπάνω μεθόδων: αερισμός ακολουθούμενος από χρήση του κάθετου χλοοκοπτικού. Με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιωθεί σημαντικά η παροχή νερού στους σπόρους και στα νεαρά φυτά.

“Το πολύ πυκνό χώμα ή το πολύ σκληρό έδαφος είναι συχνά προβλήματα για τους γαιοκτήμονες. Κι αυτό γιατί δεν επιτρέπουν στο νερό και στο οξυγόνο να φτάνουν εύκολα στις ρίζες του γρασιδιού, με αποτέλεσμα το γρασίδι να μην αναπτύσσεται σωστά. Ο εξαερωτής χλοοτάπητα δημιουργεί διόδους στο χώμα για το πέρασμα του αέρα και του νερού και το κάθετο χλοοκοπτικό με καλλιεργητή διαχωρίζει το γρασίδι με αποτέλεσμα να έχετε πιο πολλά φυτά γρασιδιού και ένα πιο πυκνό γκαζόν”.

5. Πότισμα του γκαζόν


Οι σπόροι γρασιδιού και τα νεαρά φυτά χρειάζονται νερό για να φυτρώσουν και να αναπτύξουν ρίζες. Δεν χρειάζεται το έδαφος να είναι διαποτισμένο με νερό, αρκεί απλά το χώμα να είναι νωπό. Εάν το γρασίδι φαίνεται να μην έχει πολλή υγρασία και οι πιθανότητες βροχής είναι μικρές, δημιουργήστε ένα απόθεμα νερού στο χώμα θέτοντας σε λειτουργία τον ψεκαστήρα για μία με δύο ώρες την ημέρα για αρκετές ημέρες πριν από τη φύτευση.

“Είναι πολύ σημαντικό το γκαζόν να ποτίζεται ομοιόμορφα. Το ομοιόμορφο πότισμα και η κατάλληλη θερμοκρασία του εδάφους δείχνουν ότι είστε σε καλό δρόμο” επισημαίνει ο Karlsson.

6. Χρήση λιπάσματος


Η λίπανση βοηθά τους νέους σπόρους και τα νεαρά φυτά να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν και πρέπει να γίνεται ακριβώς πριν από τη σπορά. Χρησιμοποιείτε λίπασμα αζώτου αργής αποδέσμευσης. Εάν έχετε προηγουμένως κάνει έλεγχο του χώματος, τότε θα γνωρίζετε αν το γκαζόν σας χρειάζεται επιπλέον φώσφορο και κάλιο.

7. Σπορά


Όταν το γκαζόν σας βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο μείγμα σπόρων που χρησιμοποιούσατε στο παρελθόν. Εάν έχετε κάνει έλεγχο χώματος, θα γνωρίζετε ποιοι σπόροι είναι οι καταλληλότεροι.

Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους με το χέρι, αλλά αν θέλετε να διασφαλίσετε μια ομοιόμορφη σπορά, τότε το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε έναν διανομέα.

“Κάποιοι διανομείς μπορούν να συνδεθούν με τον καλλιεργητή σας. Θα συνιστούσα έναν φυγόκεντρο διανομέα”, προσθέτει ο Karlsson.

8. Απολαύστε


“Δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε, μπορείτε να απολαύσετε το μόλις ανανεωμένο γκαζόν σας αμέσως. Με τη μέθοδο της συμπληρωματικής σποράς μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αμέσως το γκαζόν σας όπως συνήθως”, λέει ο Karlsson

Δειτε περισσοτερα